Hoppa! Hoofdprijs voor studenten Precisietechiek bij IQ Hackathon

17 mei 2024
Het winnende team van de IQ Hackathon. Op de foto v.l.n.r. Tijs Grönefeld uit Oldenzaal, Bart Hagen uit Enschede, Sybe Penninga uit Meppel en Mark Bennink uit Haaksbergen. 

Twee studententeams van de opleiding precisietechniek van ROC van Twente deden mee aan de IQ Hackathon op 15 en 16 mei in Hardenberg. Met breinbreker Sybe aan boord wist het team van Mark, Bart, Tijs, en Sybe natuurlijk, de winst binnen te halen.
 

Mbo studenten laten hun expertise zien binnen de precisietechniek en researchinstrumentmaker

Beide teams hadden zich ingeschreven voor de IQ Hachathon challenge ‘Fabriek van de toekomst’, waarin ze zich richtten op het ontwerpen van een hypermoderne en efficiënte productiefaciliteit. Deze challenge stond onder leiding van het bedrijf PM uit Dedemsvaart. De studenten werden uitgedaagd en levensechte breinbreker te kraken: het optimaliseren van een productielijn. Beide teams werkten 30 uur non-stop en leverden kwalitatief zeer goede en bruikbare resultaten. De studenten hebben zich fantastisch op de kaart gezet in deze technische wereld en hun expertise laten zien.

De jongens van de opleiding Precisietechniek (researchinstrumentmaker) gingen voor de hoofdprijs van 1000 euro. Ze kregen echt de kans om hun kwaliteiten te laten zien door uitdagingen uit het bedrijfsleven aan te gaan en één team won daarmee de hoofdprijs. 

Deze maand is Hardenberg dé plek voor alles wat met technologie en innovatie te maken heeft, dankzij de allereerste IQ Hackathon met als thema 'De Fabriek van de Toekomst'. Het is een 30 uur durende achtbaan van creativiteit die plaatsvindt op de beursvloer van de MIX Expo in Hardenberg op 15 en 16 mei. Deze hackathon brengt 24 mbo, hbo en wo studententeams samen om diep in de toekomst van productie te duiken en concrete vraagstukken van de ‘fabriek van de toekomst’ op te lossen. Lees meer…

Onderzoek naar de beste productielijn

Sybe, één van de winnaars: "We vonden het heel gaaf om mee te doen. Het bedrijf PM gaf ons hun challenge: We kregen data over een bestaande productielijn die we moesten analyseren om deze te optimaliseren. We hebben veel visuals gebruikt om het uit te zoeken. Een fijne manier van werken. Via een Excelcalculator die we in de lijn hebben gezet, vonden we het probleem: de productielijn duurde 34 dagen in plaats van 13. We moesten alles verder gaan onderzoeken want de onderdelen van deze lijn zaten ook in andere assemblages. Het was superleuk om te doen. We hebben veel geschakeld met de aanwezige medewerkers van PM en deskundigen op de beursvloer.

Uiteindelijk konden we concrete oplossingen bedenken en wisten we 19 dagen uit de lijn te halen. Het leukste was dat er superveel kennis aanwezig was tijdens de hackathon. Als we vragen hadden over onze challenge, dan waren er zoveel docenten en medewerkers uit de industrie aanwezig die ons verder konden helpen. We hebben zoveel geleerd en het inspireerde ons om meer te doen. Het was geweldig!”
 

Wij zijn super trots op alle studenten

“Eén van onze teams mag zich uiteindelijk de winnaar van de Hackathon 2024 noemen. Wij zijn super trots op alle studenten. Ze zijn ontzettend positief opgevallen en van allerlei betrokkenen kregen we lovende woorden over onze studenten,” vertellen Sophie Loek, teamdeskundige en Arjan Doek, docent van de opleiding precisietechniek. “Deze jongens gaan het stuk voor stuk maken! Dat hebben ze meer dan bewezen.”

 

Lees meer over de toekomstmakers van de techniek