Helpende Plus

Mbo-certificaat: Helpende Plus (K1296)

Aanmelden

Met de cursus Helpende Plus maak je de eerste opstap van helpende naar verzorgende. Je kan en mag méér. En dat maakt jou interessant voor werkgevers. Het certificaat is een echte plus op je diploma Helpende Zorg en Welzijn (MBO-2). Wil jij je bekwamen in verzorgden vaardigheden die in het werkveld veel gevraagd worden? Dan is deze cursus Helpende Plus (K1296) echt iets voor jou.

  • Cursuscode
    Mbo niveau 2
  • Duur
    20 weken
  • Startdatum
    22-10-2024
  • Lestijden
    n.t.b.
  • Leslocatie
    Wierdensestraat 65, Almelo
  • Cursusjaar
    2025-2026
  • Cursusgeld
    € 995,-

Meer over de cursus

Inhoud

Als Helpende Plus werk je volgens protocollen. Zoals het verzamelen van gegevens via het meten van de pols en temperatuur, het toedienen van medicatie, het druppelen van ogen, oren of neus van de cliënt en het aan- en uittrekken van steunkousen.

Tijdens de cursus verbreed jij je basiskennis over verscheidene aandoeningen. Je leert medicatie toe te dienen, observatiegegevens te verzamelen en eenvoudige verzorgende handelingen volgens protocol uit te voeren. 

Tijdens de lesdagen oefen en toets je de vaardigheden en is er ruimte voor verdieping op de theorie. Wanneer je deze cursus hebt afgerond, ben je beter toegerust voor het verlenen van zorg. Je bent daardoor breder inzetbaar.

Duur

10 lesdagen van 3 lesuren, 1 x per 2 weken les

Tussen de lesdagen heb je tijd voor het uitvoeren van opdrachten in de praktijk.

De praktijkopdrachten worden in de praktijk getoetst, het traject wordt afgerond met een mondelinge afsluiting.

Aantal bijeenkomsten: 10
Duur bijeenkomst: 3 uur
Moment van de dag: ochtend
Zelfstudie: 12 uur totaal
Looptijd: 20 weken

Kosten

De cursusprijs bedraagt €995,-

Toelatingsvoorwaarden

  • Deelnemer heeft diploma Helpende Zorg en Welzijn niveau 2
  • Deelnemer is werkzaam in de zorg
  • Er is op de werkplek een praktijkbegeleider en beoordelaar beschikbaar voor het begeleiden van de deelnemer
  • Geldig ID-bewijs of paspoort

    Stuur bij aanmelding een kopie diploma en cijferlijst naar cursussen@endoorleren.nl.

Waardepapieren

Na de cursus en het succesvol afronden van het praktijkexamen, ontvang je een landelijk erkend mbo-certificaat. Het certificaat is een toevoeging op het diploma Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2) en kan mogelijk vrijstelling geven bij andere Crebo-opleidingen. Met een mbo-certificaat vergroot jij je mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Deze cursus is ook geschikt voor bijscholing van groepen werknemers. Neem daarvoor contact op met Elma Lubberink via 06 - 2954 1796.

Subsidiemogelijkheden

Voor deze cursus is het mogelijk subsidie aan te vragen om tegemoet te komen in de kosten. Bekijk alle subsidiemogelijkheden.

Startdatum en locatie

Startdatum
22-10-2024

Einddatum
06-05-2025

Plaats
Almelo

Veelgestelde vragen

Wat is het niveau van de opleiding?

Het keuzedeel Ervaringsdeskundigheid is op MBO3 niveau.

Hoe kom ik aan een stageplek?

De deelnemer moet zelf een stageplek zoeken. Dit kan bij en via diverse GGZ gerelateerde instellingen.  

Hoe lang duurt de opleiding?

Een jaar, onderverdeeld in:

·       40 bijeenkomsten van 3 uur

·       Leren in de praktijk, minimaal 16 uur per week

·       Studiebelasting (naast school en praktijk) 8 uur per week

Een groot gedeelte van de opleiding bestaat uit het opdoen van ervaring in de praktijk.

De deelnemer moet een stageplaats hebben waar het mogelijk is om het praktijkexamen uit te voeren. De deelnemer loopt minimaal 16 uur per week stage (of doet vrijwilligerswerk).

Hoeveel uren stage moet je vervullen?

Een deelnemer dient vanaf de start van de opleiding een stage- of werkplek te hebben waarin met ervaringsdeskundigheid gewerkt wordt. Dit gedurende minimaal 2 dagen of 16 uur per week. De stage- of werkplek dient een praktijkbegeleider te bieden die ook in staat is het examen af te nemen.

Waar moet een stageplaats aan voldoen?

Een goede stageplaats voor het keuzedeel  Ervaringsdeskundigheid is een instelling of organisatie die werkt met de inzet van ervaringsdeskundigen. Voorbeelden hiervan zijn: Tactus, Intact, Dimence, Ixta Noa, enz. De meeste instellingen of organisaties vallen onder het sociaal domein of zijn GGZ gerelateerd.

Voorwaarde is ook dat het praktijkexamen er afgenomen kan worden. Daarnaast heeft een stage-biedende instelling of organisatie een accreditatie van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroeps en Bedrijfsleven) nodig. Mocht de instelling of organisatie deze nog niet hebben, dan kan deze kosteloos aangevraagd worden via de site van de SBB, (www.s-bb.nl) Let op: de accreditatie dient minstens voor ‘Helpende Welzijn niveau 2’ te zijn.

Moet je er een cursus aan vooraf doen? En zo ja welke?

Wij adviseren om voorafgaand aan deze opleiding een herstelcursus te volgen. Mogelijkheden hiervoor zijn divers. Voorbeeld: https://www.hee-team.nl/cursusaanbod/werken-met-eigen-ervaring.

Is het keuzedeel speciaal gericht op ervaringsdeskundige voor een psychose/verslaving/eetprobleem?

Nee, het keuzedeel  is gericht op ervaringsdeskundigheid. Niet binnen een speciaal aandachtsgebied. Ervaringsdeskundigheid wordt binnen instellingen en organisaties ook breed (op veel verschillende onderwerpen) ingezet. De ervaringen die voorkomen binnen het GGZ werkveld komen wel het meest voor onder de ervaringsdeskundigen. Echter, ook zaken als: tienermoeder zijn of schulden hebben gehad, leven met een handicap, zijn ervaringen waarmee je anderen die nog midden in zo’n situatie zitten, kunt ondersteunen.

Is er ook vrijwilligers werk in te vinden om misschien eerst mee te beginnen?

Ja, er is vrijwilligerswerk te vinden. Dit is een goede manier om ervaring op te doen. Het is een goed idee om hier al mee te beginnen voordat je met de opleiding start. In sommige gevallen kan een vrijwilligersplek een stageplek worden.

Aan welke eisen moet ik voldoen om met de opleiding te kunnen starten?

Je moet in elk geval voor zestien uur per week een stageplek of vrijwilligerswerk binnen het Sociaal domein hebben. Daarnaast is (aantoonbaar) MBO niveau gewenst. Ook dien je in het bezit te zijn van een laptop. Wij adviseren om, voordat je met het keuzedeel  Ervaringsdeskundigheid start, een herstelcursus te volgen.

Kan ik de opleiding naast mijn baan volgen?

De opleiding is te combineren met een baan. Voor de opleiding heb je in elk geval 16 uur per week stage of vrijwilligerswerk nodig. (Dit zou ook in je eigen baan van toepassing kunnen zijn, afhankelijk van waar je werkt). Daarnaast ben je nog tijd kwijt aan het maken van opdrachten en het volgen van de lessen.

Heb je adressen van instellingen voor een stageplek?

Ervaringsdeskundigheid is erg breed en kent geen speciaal aandachtsgebied. Ervaringsdeskundigheid wordt het meest ingezet binnen instellingen in het Sociaal domein. Het is goed om zelf te zoeken naar passende instellingen, passend bij jouw ervaring.