BOL - niveau 3

Zelfstandig werkend kok

leidinggeven • samenwerken • stressbestendig
Aanmelden

Als zelfstandig werkend kok maak je van eten een onvergetelijke ervaring. Jij weet de perfecte smaken en ingrediënten samen te brengen en het ook nog mooi te presenteren op het bord. Zodat iedere gast zit te watertanden. Dat doe je samen met je team, maar jij plant, leidt en voert de werkzaamheden uit. Of het nu gaat om inkoop, controle, het bedenken van menu's of het maken van nieuwe recepten. Je chef geeft de leiding, maar je werkt veel zelfstandig. Zo schotel je samen iedere gast een heerlijk diner voor.

Past dit beroep bij jou?

Koken is je lust en je leven. Je kunt zelfstandig werken, maar ook goed samenwerken. Je werkt schoon en zorgvuldig. Je bent creatief en ondernemend en bent bestand tegen werkdruk. Ook op onregelmatige tijden. Want je weet het: als kok werk je vaak als andere mensen vrij zijn.

Wie wil je worden?
Ontdek het op onze open dag!

Zaterdag 23 november 
10.00 - 14.00 uur

Meer informatie

Een kijkje in de opleiding ...

Kok BBL volwassenen
Kok BBL
Kok2
Gespecialiseerd kok Cas Spijkers Academie BBL

De smaak, garingen en presentatie waren subliem!

Jurylid Culinaire Clash

🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳
🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳
🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳
🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳
🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳🍽👩‍🍳
Zelfstandig werkend kok BBL
Culinair
👨‍🍳
  • Leerweg / niveau
    BOL / 3
  • Duur
    2 of 3 jaar
  • Startdatum
    Februari | augustus
  • Leslocatie
    Wierdensestraat 65, Almelo
  • Cursusjaar
    2025-2026
  • Lesgeld
    € 1.458,- (per schooljaar)

De opleiding

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je leert wat je moet kunnen en weten als zelfstandig werkend kok. Dat leer je allemaal op school en in de beroepspraktijk. Vanaf het tweede schooljaar ga je een dag per week naar school en werk je in een (betaalde) baan. Die is minimaal twintig uur, in een restaurant waar ze werken volgens de horeca-cao.

Hoe zien de examens er uit?

Je doet Proeven van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je de beroepsgerichte examens van de Stichting Horeca Examen. Daarnaast doe je examen in algemene vakken en je keuzedelen. Wil je daar meer over weten? Check dan  www.rocvantwente.nl/examens of www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruit zien?

  • Engels
  • Foodlab
  • Keukenmanagement
  • Keukentechniek
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Menu-engineering
  • Nederlands
  • Ondernemend gedrag
  • Personeelsmanagement
  • Rekenen
  • "Van grond tot mond"
  • Voedingsleer en hygiëne
  • Warenkennis
  • Wijnkennis 2

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
  • of een mbo-diploma Kok niveau 2 (de opleiding duurt dan geen 3, maar 2 jaar)
  • of een gelijkwaardig diploma

Wat zijn de intakeactiviteiten?

Bij je opleiding doe je ook intakeactiviteiten. Zo maak je een AMN Beroepsbeeldtest en je krijgt een kennismakingsgesprek.  

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 1.458,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2025 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: Ongeveer € 450,- voor de hele opleiding. En ongeveer € 200,- voor bedrijfskleding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Extra informatie

Je begint de opleiding in de BOL. Als je 18 jaar of ouder bent kun je studiefinanciering aanvragen, zie www.duo.nl. In het tweede en derde jaar vervolg je de opleiding in de BBL. Je hebt dan een (leer)werkplek nodig van minimaal 20 uur per week. Daarnaast ga je één dag per week naar school. Vergeet dan niet om zelf je studiefinanciering en reisproduct stop te zetten omdat je nu gaat werken.

Studie in cijfers