Asynchroon online lesgeven

21 januari 2021

Synchroon online lesgeven 
Vanuit het Edulab verzorgen we trainingen of workshops, uiteraard online. Synchroon online lesgeven, dat houdt in dat iedereen tegelijkertijd ‘live’ moet zijn, allemaal met een internetverbinding en een device. Contact heb je snel en makkelijk via een vergadering in MS Teams en zo kun je snel feedback geven en ontvangen. Maar wat als iedereen niet kan op het voorgestelde tijdstip? Dan gaan we het anders doen. Asynchroon! 

Waarom en wanneer kun je kennisclips inzetten? 
Natuurlijk kun je ervoor kunnen kiezen om de hele les op te nemen, op een webinar-achtige manier, het kan krachtiger door kleine korte stukjes op te nemen. Kennisclips (of noem ze gewoon filmpjes) zijn bedoeld om terug te kijken. Maar als docent kun je ze natuurlijk ook je studenten vóór de les toesturen. De contacttijd die je in je online synchrone les hebt kun je dan anders inrichten. Je kunt ervoor kiezen minder tijd te besteden aan je instructie en meer tijd aan interactie! Als je je kennisclips ook nog voorziet van vragen waarop je studenten moeten antwoorden, bijvoorbeeld via tools als Stream i.c.m. Forms, LessonUp of EDpuzzle geeft dat jou én de student waardevolle informatie. ‘Heeft iedereen het begrepen?’ 

Een kennisclip maken 
Wil je hiermee aan de slag? Begin klein en eenvoudig! Kies een stukje instructie uit je presentatie en neem deze op (terwijl je uiteraard uitleg geeft) met een screencastprogramma (je maakt dan een schermopname). Iedereen heeft een screencastprogramma er zit er namelijk ook één in PowerPoint.  In PowerPoint (let op in de desktop app) zit de functie onder ‘Invoegen- Media -  Schermopname maken’.

Geen tijd om zelf een filmpje te maken of heeft een collega al een mooie video die je kunt gebruiken?  Dat kan natuurlijk ook. Wil je checken of de video goed genoeg is dan kun je gebruik maken van ‘De Educatieve Kijkwijzer’ van Prof. dr. Kester deze geeft een overzicht van waar je op moet letten bij het kiezen van een goede clip voor je onderwijs.  Als je tevreden bent over de video upload je deze naar een plek naar keuze, de ELO, MS Teams, YouTube, Stream en deel het met je studenten.  

Een kennisclip voorzien van vragen 
Wil je de video van vragen voorzien, upload dan je filmpje naar bijvoorbeeld Stream, LessonUp of Edpuzzle en ga aan de slag met een van deze tools om vragen toe te voegen aan je video.  

Ben je werkzaam bij ROC van Twente en heb je hulp of begeleiding nodig bij het maken van zo’n screencast of bij de inzet van een tool? Vraag dan je ambassadeur educatieve technologie of neem contact op met het Edulab! 

Bekijk alles over Edulab op www.rocvantwente.nl/edulab